Conștientizarea și explorarea conținuturilor așa-zis "inconștiente" reprezintă un pas necesar în orice proces de dezvoltare personală. In mod natural, informațiile sunt respinse din zona atenției conștiente de către Eu, ori de câte ori acestea nu coincid cu opinia deja existentă.

Un fenomen social mai puțin discutat, legat de explorarea umbrei, este grupat sub numele de "spiritual bypass", care face referire la evitarea sau negarea problemelor de zi cu zi de către persoanele aflate în mișcările spirituale.

Căutarea transcendenței spirituale, realizate în afara vieții de zi cu zi înseamnă, de fapt, construirea unei identități spirituale, care devine predominată și care, în general, postulează că problemele cognitive, emoționale, fizice sau interpersonale nu sunt de fapt probleme, iar rezolvarea lor trebuie să se facă doar la nivel spiritual și toate se vor rezolva de la sine. Astfel de practici sunt situate de obicei în zona religiei sau a spiritualității de tip new-age și duc la unele comportamente de genul bunătate compulsivă, reprimarea emoțiilor nedorite, obsesii și adicții legate de spiritualitate, credință oarbă în lideri charismatici, lipsa responsabilității personale.

Fenomenul de bypass spiritual duce de multe ori la căutarea unei transcendențe premature a ființei, printr-o fugă de lumea cotidiană și fără a integra părțile umane din noi. Tendința de a utiliza adevăruri absolute pentru a rezolva nevoile și problemele psihologice nu duce decât la accentuarea umbrei și la creșterea numărului de probleme neacceptate.

Cu cât e mai mare lumina, cu atât e mai mare întunericul, spun unii. Varianta de ieșire din această situație este, în unele cazuri, abandonarea căutării perfecțiunii și acceptarea imperfecțiunilor umane, în toată frumusețea lor.

Fiind vorba de o temă extrem de actuală, complexă şi cu implicaţii în contexte dintre cele mai diverse, ne propunem ca în cadrul acestei Seri să putem crea contextul în care să se abordeze subiecte punctuale, concrete legate de transformarea interioară care sunt adesea evitate sau, în cazuri mai „fericite", tratate cu o anumită superficialitate.

Invitat: Ovidiu Brazdău este psiholog transpersonal şi autorul teoriei privind Coeficientul de conştientizare (Consciousness Quotient - CQ)

Mai multe informaţii despre Ovidiu Brazdău găseşti aici.
La www.armonie.ro și  www.consciousness-quotient.com  sunt disponibile mai multe articole, inclusiv despre tema abordată în cadrul acestei Seri Pozitive.

Data: 10 MAI 2016 ora 19.00 - 21.00

Locația: Fitoceainaria San The SanThe Fitoceainarie, str. Lipscani, nr. 104

PENTRU O MAI BUNĂ ORGANIZARE, la intrarea în sală, ÎNAINTE de începerea prezentării, participanţii sunt invitaţi să lase o DONAŢIE. Donația minimă recomandată este de 20 lei, pentru acoperirea costurilor de organizare. Setează-ti intenția să fii alături de noi și toate se vor aranja pentru tine.

Inscrieri, aici: