A fi conectat din punct de vedere social cu alte persoane reprezintă o nevoie umană fundamentală. Ne este inconfortabilă singurătatea deoarece, biologic, nu am fost concepuți pentru a fi singuri. Creierul percepe adesea singurătatea ca fiind periculoasă întrucât nevoia de contact a asigurat de-a lungul a milioane de ani perpetuarea speciei, lipsa interacțiunii sociale fiind asociată cu lipsa de sens.  

Știința ne amintește și câteva dintre efectele pe termen lung ale singurătății, atunci când nu găsim instrumentele necesare pentru a gestiona acest sentiment și anume: consumul de alcool, capacitate mai scăzută de autocontrol, nivel mai ridicat de anxietate și depresie, insomnii, etc.

Ce facem cu singurătatea?

Fugim de ea? O umplem cu alți oameni? Sau ne dăm voie să ne întâlnim cu noi înșine?

Desigur, primele două opțiuni sunt mult mai la îndemână decât ultima, însă sunt opțiuni prin care ne refuzăm propria creștere.

Cum te duci la întâlnirea cu tine și dacă alegi să faci asta ține de ceea ce crezi că vei găsi acolo. Dacă întreaga ta existență ai stat așezat pe altarul jertfei și te-ai sacrificat pentru cei din jur se prea poate să-ți fi pierdut puțin câte puțin din propria identitate. Ne pierdem adesea în relații, dar momentul în care rămânem singuri poate fi un prilej extraordinar de auto cunoaștere.

Acum eu contez! Mă focusez pe nevoile mele. Am timp să reflectez asupra listei cu dorințe personale rămase în așteptare. Am timp să vindec răni și să identific tipare.

Singurătatea e prilej de conștientizare a puterii personale.

Respiră! Ești în siguranță! Ești în mâinile tale!

Despre mine:

Sunt Ioana Bordaș, psiholog clinician. Iubesc oamenii și ceea ce fac zi de zi. Dăruiesc cu iubire și primesc infinit.

Pagina de facebook: Ioana Bordaș https://www.facebook.com/bordas.ioana.967

Data: marți, 28.09.2021, ora 18:00

Locația: Clinica medicală Sana Mente, strada Războieni, nr 61 https://www.facebook.com/sanamente.oradea

Coordonator local: Delia Georgiana Tipi

Contact: tipidelia@yahoo.com, Telefon: 0745 311 620

Pentru o mai bună organizare, la intrarea în sală, înainte de începerea prezentării, participanții sunt invitați să lase o donație. Donația recomandată este de 50 lei, pentru susținerea acestui proiect.

Evenimentul are loc cu respectarea normelor legate de prevenirea și combaterea infecțiilor cu CORONAVIRUS (COVID-19).

Setează-ți intenția să fii alături de noi si toate se vor aranja pentru tine!

Înscrieri: