Jocul este primul limbaj pe care îl folosim pentru a înțelege cum funcționează lumea în care trăim. Prin joc, copiii ne invită în lumea lor. Atunci când îi întrebăm pe copii ce au făcut azi sau cum se simt și ei ne aruncă un "bine" , în acel "bine" este o lume întreagă de emoție pe care nu știu să o așeze în cuvinte.

Dintr-odată, deși a afirmat că este "bine", vedem cum copilul nostru începe să ceară diverse lucruri, iar noi devenim îngrijorați, iritați și poate chiar furioși. Nu înțelegem cum i s-a năzărit tocmai acum, când avem alt program, să ne ceară cu totul altceva. Presiunea socială intervine și ajungem să credem că acești copii sunt nerezonabili, că încearcă să ne manipuleze și atunci trecem automat pe modul de luptă pentru putere.

Cum ar arăta ziua noastră, dacă în loc să cedăm "înțelepciunii populare", am observa în cerințele nerezonabile ale copilului/copiilor noștri o nevoie? Poate că au nevoie de mai multe îmbrățișări sau au nevoie să simtă că sunt iubiți și în momentele lor grele, ori încearcă pur și simplu să ne învețe că au nevoie de o limită blândă și de ascultare profundă a emoțiilor pe care le poartă.

Nu ne vine natural să oferim ascultare atunci când nu înțelegem cauza comportamentelor nepotrivite, însă putem afla cauza doar aventurându-ne în joc. Acolo ei ne arată ce fel de zi au avut cu adevărat la grădiniță sau la școală, dacă au avut un conflict cu cel mai bun prieten sau dacă au fost puși într-o situație care li s-a părut nedreaptă.

Timpul ni se pare scurt, ca adulți avem de multe ori o agendă pe care dorim să o respecte copiii și ni se pare că acel timp de joacă nu există. Însă, cum ar fi să investim timp de joacă pentru a câștiga zile cu mai puțină luptă pentru putere? Este oare "gura lumii" mai importantă decât crearea prin cooperare a unei legături emoționale puternice care să îl facă pe viitorul adolescent să știe că, indiferent de experiențele la care va lua parte, găsește sprijin acasă?

Eu sunt Gina Năstasă, absolventă a Facultății de Psihologie din cadrul UBB, Instructor Hand in Hand Parenting, educator parental Cercul Siguranței, hipno-psihoterapeut în formare în cadrul ARHTE și vă invit cu drag alături de mine la o seară pozitivă cu multă joacă.

Mă puteți găsi pe blog și pe pagina de facebook.

Vă așteptăm cu drag!

Data: marți 5 noiembrie, ora 19:00

Locația: Biblioteca Județeană Octavian Goga, Sala Media, etajul 7.

Pentru o mai bună organizare, la intrarea în sală, înainte de începerea prezentării, participanții sunt invitați să lase o donație minimă recomandată de 20 lei, necesară pentru susținerea acestui proiect adresat comunității. Setează-ți intenția de a fi alături de noi și toate se vor aranja pentru tine.

Coordonator local: Cena-Dican Iulia

Contact: psihologiuliadican@yahoo.com, Telefon: 0742 489 725                                              

Inscrieri: